Prirodne Znamenitosti

Banja Luka je smeštena u zelenoj dolini , okružena šumama i brdima , a ispresecana rekom Vrbas, pravi je raj za izletnike i ljubitelje prirode , ali i za zaljubljenike u speleologiju i planinarenje. Bili lovac ili ribolovac ovde ćete naći pravi mali raj za vas . U nastavku teksta upoznaćemo vas sa jednim malim delom onoga što okolina Banja Luke pruža. Opširnije se možete informisati na stranicama našeg bloga.

Banj brdo(Šehitluci)

Idealno mesto nakon šetnje Banjalučkim ulicama je izletište Banj. Nalazi se na južnoj strani grada i sa njega se pruža predivan panoramski pogled na celu Banja Luku. U sklopu izletišta nalazi se memorijalni spomenik stradalim Krajišnicima u Drugom svetskom ratu. Spomenik je delo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića, učenika svetski poznatog Ivana Meštrovića. Izletište se sastoji od mnoštva staza za šetnju i planinarenje, kao i uređenih letnjikovaca. Izletište Banj poseduje i nekoliko izvora pitke planinske vode.

Trapisti

Priča o ovom mestu počinje davne 1869 godine kada red katoličkih monaha iz francuskog samostana Le Trappe dobija dozvolu od turskog sultana da osnuje svoj manastir na ovom mestu, udaljenom od centra Banja Luke 7 km. Manastir je poneo ime Marija Zvijezda. Ovaj red monaha je proslavio nadasve čuveni sir Trapist, a ovde možete probati i kupiti trapist „Marija Zvijezda“ Monasi su bili poznati i po spravljenju veoma dobrog manastirskog nepasterizovanog piva, kao i testenina. Trapisti su na ove prostore doneli pravu industrijsku revoluciju. Ovaj red monaha zavetovanih na ćutanje i rad , za kratko vreme je razvio tekstilnu industriju, industriju piva, sireva, testenina. Takođe su zaduženi za izgradnju hidro centrale, mlina ,pekare, kao i ciglane i štamparije.

Kanjon reke Vrbas i okolina

Kanjon reke Vrbas pruža razne mogućnosti izletničkog, eko i ribolovnog turizma.Moramo pomenuti bogat riblji fond koga karakterišu potočna pastrmka, lipljan i mladica u gornjem toku , kao i mrena , šaran , som , smuđ u donjem toku Vrbasa. Reka Vrbas kao desna pritoka Save deli Banja Luku na dva dela i daje gradu poseban šarm. Jednim svojim tokom protiče kroz kraške predele i tu stvara slapove, bukove i vodopade , krčeći put ka svom ušću sa rekom Krupom i dalje ka Savi. Reka Krupa izvire iz reke Ponor, koja je većim svojim delom ponornica. Legenda kaže da je reka Krupa nekada izvirala u Strikinoj pećini, veoma zanimljivoj za speologe iz celog sveta , kao i celokupni kraški predeo kanjona Tijesno. Krupa na Vrbasu nalazi se 25 km južno od Banjaluke, na mestu gde reka Vrbas izlazi iz kanjona i gde mu se sa leva priključuje reka Krupa.U neposrednoj blizini nalazi se Strikina pećina, izvor Krupe kao i mnoštvo slapova i vodopada. Na 2 km. od Krupe nalazi se i Kameni most, to je stena u kojoj je vetar svojim stogodisnjim delovanjem napravio rupu i isklesao strukturu mosta. Tu su smešteni i pravoslavni manastir Sv. Ilije iz XIII veka kao i Crkva brvnara iz XVI veka. Na ovom potezu nalazi se i srednjevekovni grad Greben iz XII veka. U Krupi na Vrbasu se preko 10 godina organizuje slikarska kolonija „Šestić“, kao i internacionalna vajarska kolonija „Krupa“.

Leave a Comment

Current ye@r *